Sistem alternativne medicine stavlja naglasak na ishranu satvik-a i zdrave hrane koja se kuva i služi sveža i topla. Konzumiranje hrane kuvane po principima ajurvede može uravnotežiti doše, sprečiti bolesti, povećati energiju i izgraditi snažan imunitet.
Ovih 5 recepata Ajurveda preporučuje za optimalno zdravlje:
Moong dal khichdi sa ghee-jem (sočivo sa pročišćenim puterom)
Moong dal khichdi se preporučuje kao savršena hrana za detoksikaciju u Ajurvedi i može resetovati zdravlje creva, olakšati varenje i napuniti telo hranljivim materijama. Khichdi je kategorisan kao satvik hrana koja usađuje Pranu ili životnu snagu. Treba ga konzumirati sveže i toplo da biste iskoristili njegove potpune prednosti. Dhuli moong dal ili sočivo se kombinuje sa basmati pirinčem sa kurkumom, solju i drugim začinima po izboru da bi se napravio ovaj obrok u jednoj posudi. Kravlji ghee se dodaje na vrh khichdija da bi postao zasitan i hranljiv obrok. Najbolje vreme za jelo khichdi je vreme za ručak.
Mlaćenica začinjena kimom
Ajurvedski tekstovi preporučuju mlaćenicu kao preventivni lek protiv bolesti i porede je sa amritom ili nektarom. Rečeno je da svakodnevna konzumacija takre ili mlaćenice može obezbediti imunitet i lečiti mnoge bolesti. Drevna medicinska praksa predlaže napitak za održavanje zdravlja i lečenje bolesti. Da biste napravili mlaćenicu sakimom, morate dodati 1/4 šolje mlaćenice u šolju vode i začiniti je solju, pečenim kimom u prahu, listovima korijandera, listovima nane ili malo seckanog đumbira. Uz ručak možete popiti čašu mlaćenice.
*Mlaćenicu možete dobiti tako što se jedna šolja mleka pomeša sa 1 kašikom limuna (ili alkoholnog sirćeta), promeša i ostavi desetak minuta da odstoji.
Pečena crna leblebija
Kada vas uhvati glad, ajurveda ima savršenu užinu za vas koja je takođe dobar izvor proteina. Pečena crna leblebija može uravnotežiti tri doše – vata, pitta i kapha. Lako se vari i puni vlaknima. Crni slanutak se može lako ispeći u voku uz pomoć soli ili se može peći i pržiti na vazduhu. Možete ih jesti kao večernju užinu ili zdravu užinu između obroka.
Supa od sočiva sa povrćem
Supa od crvenog sočiva umiruje pittu i kapha došu, a kada se upari sa povrćem sa šargarepom, ishrana je poboljšana. Na maslinovom ulju možete dinstati luk, beli luk, šargarepu i celer. Dodajte začine poput kima, paprike i kurkume. U malo ulja dodajte isprano sočivo, povrće, paradajz i lovorov list. Kuvajte 25-30 minuta dok se sočivo ne skuva. Takođe možete dodati spanać za dodatnu ishranu. Supa se začini solju i biberom, a na vrhu se servira sok od pola limuna.
Laddoo od semena susama
Seme susama ili til ima četiri od šest ukusa – sladak, gorak, opor i opor, a pečenjem i konzumiranjem kao ladu može uravnotežiti sve tri doše. Til Laddu ima niz vitamina i minerala, uključujući fosfor, magnezijum, cink i vitamine B. Susamovo seme se peče i kombinuje sa čađi da bi se napravile kuglice ili laddoo. Ovaj recept takođe pomaže u unapređenju zdravlja probave i jačanju imuniteta.
Simptom/Neverovatna Indija