Subota, 22. mart 2025.
Simptom... jer to tražite!

Industrija hrane i pića može smanjiti potrošnju vode?

Foto: Pixabay
Zdravlje 16. avgust 2024. 18:29
Podeli:

Voda je neophodna u industriji hrane i pića, bilo da se koristi kao sastojak ili kao centralni deo procesa proizvodnje ili čišćenja. Međutim, važno je pokušati smanjiti potrošnju vode tamo gdje je to moguće bez ugrožavanja čistoće ili kvaliteta.

To smanjuje operativne troškove kako se poboljšava efikasnost resursa, ali su i koristi za životnu sredinu značajne, jer smanjenje potrošnje vode može pomoći da se obnovi gubitak prirode, a istovremeno doprinosi svetu koji je bezbedniji za vodu.

Svako pojedino proizvedeno piće ili hrana ima svoj vodeni otisak, a postoji više različitih faza tokom procesa proizvodnje koje tome doprinose. Od slatke vode potrebne za uzgoj useva i ishranu stoke do tečnosti potrebne za čišćenje opreme za preradu, voda je centralna za hranu i piće u kojima uživamo.

Smanjenjem potrošnje vode gde je to moguće, proizvođači mogu ne samo da uštede novac, već i da smanje pritisak na globalno snabdevanje vodom. Koje korake mogu da preduzmu proizvođači hrane i pića kako bi minimizirali upotrebu vode i, zauzvrat, smanjili uticaj na životnu sredinu, i kako mogu pomoći inovacije u ponudi usluga od proizvođača originalne opreme (OEM)?

Prečišćavanje otpadnih voda

Kao i kod svakog industrijskog procesa, značajnu količinu otpadnih voda proizvodi industrija hrane i pića, a to može biti u gotovo bilo kom trenutku u proizvodnom procesu. Da stvar bude komplikovanija, optimalan način prečišćavanja otpadnih voda će varirati u zavisnosti od toga šta se proizvodi i gde se nalazi vaše postrojenje. Na primer, u nekim slučajevima gde bi mogla biti veća količina zagađivača u otpadnoj vodi, proces će možda morati da bude intenzivniji. U drugim slučajevima, proces može biti jednostavniji.

Međutim, bez obzira na to šta vaše konkretno postrojenje proizvodi, ulaganje u prečišćavanje otpadnih voda može pomoći u ograničavanju uticaja na životnu sredinu uz istovremeno smanjenje operativnih troškova. Ključ je u pronalaženju najefikasnije tehnologije i rešenja za vaš specifični proizvodni proces, a takođe i da imate jasnu ideju gde i kako možete da iskoristite tretiranu vodu kao i sve potencijalne bočne tokove.

Precizna kontrola
Smanjenje potrošnje vode može biti jednostavno kao korišćenje prave tehnologije u pravo vreme. Jedna stvar koja zaista može da napravi razliku je povećana automatizacija, jer sistemi mogu izračunati precizne količine potrebne za određene procese i koristiti samo to, smanjujući rizik od prekomerne potrošnje.

Ovo se može primeniti na različite korake tokom proizvodnje hrane i pića, bilo kada se voda koristi kao sastojak, u procesima čišćenja ili kao sredstvo za hlađenje. Prava automatizovana oprema može osigurati da je jedina voda koja se koristi ona voda koja je apsolutno neophodna, pomažući da se smanje troškovi, a istovremeno i otpad.

Simptom/M.P./ AP

Autorski tekstovi Simptoma podležu pravilima o navođenju izvora; tekst se može uz gorepomenuto u celini ili delovima preuzimati.
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Copyright 2024