To smanjuje operativne troškove kako se poboljšava efikasnost resursa, ali su i koristi za životnu sredinu značajne, jer smanjenje potrošnje vode može pomoći da se obnovi gubitak prirode, a istovremeno doprinosi svetu koji je bezbedniji za vodu.
Svako pojedino proizvedeno piće ili hrana ima svoj vodeni otisak, a postoji više različitih faza tokom procesa proizvodnje koje tome doprinose. Od slatke vode potrebne za uzgoj useva i ishranu stoke do tečnosti potrebne za čišćenje opreme za preradu, voda je centralna za hranu i piće u kojima uživamo.
Smanjenjem potrošnje vode gde je to moguće, proizvođači mogu ne samo da uštede novac, već i da smanje pritisak na globalno snabdevanje vodom. Koje korake mogu da preduzmu proizvođači hrane i pića kako bi minimizirali upotrebu vode i, zauzvrat, smanjili uticaj na životnu sredinu, i kako mogu pomoći inovacije u ponudi usluga od proizvođača originalne opreme (OEM)?
Prečišćavanje otpadnih voda
Kao i kod svakog industrijskog procesa, značajnu količinu otpadnih voda proizvodi industrija hrane i pića, a to može biti u gotovo bilo kom trenutku u proizvodnom procesu. Da stvar bude komplikovanija, optimalan način prečišćavanja otpadnih voda će varirati u zavisnosti od toga šta se proizvodi i gde se nalazi vaše postrojenje. Na primer, u nekim slučajevima gde bi mogla biti veća količina zagađivača u otpadnoj vodi, proces će možda morati da bude intenzivniji. U drugim slučajevima, proces može biti jednostavniji.
Međutim, bez obzira na to šta vaše konkretno postrojenje proizvodi, ulaganje u prečišćavanje otpadnih voda može pomoći u ograničavanju uticaja na životnu sredinu uz istovremeno smanjenje operativnih troškova. Ključ je u pronalaženju najefikasnije tehnologije i rešenja za vaš specifični proizvodni proces, a takođe i da imate jasnu ideju gde i kako možete da iskoristite tretiranu vodu kao i sve potencijalne bočne tokove.
Precizna kontrola
Smanjenje potrošnje vode može biti jednostavno kao korišćenje prave tehnologije u pravo vreme. Jedna stvar koja zaista može da napravi razliku je povećana automatizacija, jer sistemi mogu izračunati precizne količine potrebne za određene procese i koristiti samo to, smanjujući rizik od prekomerne potrošnje.
Ovo se može primeniti na različite korake tokom proizvodnje hrane i pića, bilo kada se voda koristi kao sastojak, u procesima čišćenja ili kao sredstvo za hlađenje. Prava automatizovana oprema može osigurati da je jedina voda koja se koristi ona voda koja je apsolutno neophodna, pomažući da se smanje troškovi, a istovremeno i otpad.
Simptom/M.P./ AP