Istraživanje je obavljeno onlajn, a učestvovalo je više od hiljadu ispitanika, od kojih najveći broj (44 odsto) često bira hranu kao način da se nosi sa određenim emocijama, dok 25 odsto samo ponekad poseže za hranom kao odgovor na određene emocije, a svega pet odsto anketiranih nikada ne koristi hranu u te svrhe.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čak 2,5 milijarde odraslih osoba starijih od 18 godina ima prekomernu telesnu težinu, a do 2035. godine čak četiri milijarde ljudi će biti prekomerno uhranjeno ili gojazno, istakao je Dimitrije Ivanović u ime Privredne komore Srbije.
Najveći broj ispitanika kao okidač za povećan unos hrane odabralo je dosadu, dok se slatkiši biraju kao prvi izbor kada je u pitanju izbor namirnica u zavisnosti od svog raspoloženja.
Stres je još jedan važan faktor koji utiče na količinu i izbor hrane.
Prema podacima istraživanja, 34 odsto građana jede značajno više kada je pod stresom, 31 odsto jede malo više, a 14 odsto ispitanika ne primećuje nikakvu povezanost unosa hrane i emocionalnog stanja.
Ispitanici su najčešće birali slatkiše (44 odsto) ili grickalice (27 odsto) kao odgovor na stres, a mali procenat je u tim situacijama birao voće – samo sedam odsto.
Simptom/NIN