Ova prirodna raznobojna hrana za oči nije samo ukusna i lepa za gledanje, već sadrži i mnogobrojne antioksidante i hranljive materije koji će vam pomoći da očuvate i opšte i zdravlje svojih očiju.
Letnja salata je savršena hrana za oči.
Zelena salata sa orasima i cveklom
Ova jednostavna mešana zelena salata sa cveklom i orasima predstavlja lagan i ukusan obrok koji bez problema može da vas zasiti. Sočna cvekla obogaćuje ukus ove letnje salate, dok joj orasi daju prijatnu hrskavost.
Zeleno lisnato povrće sadrži 2 vrlo važna karotenoida: lutein i zeaksantin koji sprečavaju razne bolesti oka kao što su katarakta i degeneracija makule. U ljudskom telu postoji 20 karotenoida ali samo su lutein i zeaksantin prisutni u vašem oku. Ova dva antioksidanta se u visokoj koncentraciji nalaze u žutoj mrlji, što joj daje njenu prepoznatljivu žutu boju. Lutein i zeaksantin se bore protiv slobodnih radikala i na taj način vas čuvaju od mnogih bolesti oka.
Cvekla nije toliko popularno povrće, ali je bez obzira na to vrlo korisna za zdravlje očiju. Ona sadrži lutein, a pored toga sadrži i fitohemikalije koje imaju osobine slične antioksidansima i koje štite vaše oči i nervno tkivo. Uz to cvekla je i bogat izvor kalcijuma, kalijuma, gvožđa, proteina i esencijalnih vitamina.
Orasi sadrže vitamin E koji je moćan antioksidant koji štiti vaše oči od oksidativnog stresa. Cink u orasima je takođe važan jer omogućava transport vitamina A do očiju, a ovaj vitamin igra veoma važnu ulogu u očuvanju vašeg vida. Orasi sadrže više omega-3 masnih kiselina nego drugi orašasti plodovi, a ove esencijalne masne kiseline ublažavaju inflamaciju i smanjuju rizik od nastanka suvog oka.
Sastojci za 2 osobe
100g rukole
80g cvekle
Šaka oraha
100g feta sira
Maslinovo ulje po ukusu
Sirće po ukusu
Mediteranski začini po ukusu
Prvo operite rukolu i dobro je osušite. Nakon toga dodajte kuvanu i na kockice iseckanu crvenu cveklu, pa komadiće fete. Sve to treba zatim posuti orasima. Začinite mediteranskim začinima, prelijte uljem i sirćetom po ukusu i sve izmešajte.
Zelena salata sa orasima i cveklom.
Grčka salata za bolji vid
Mnogi gurmani kada razmišljaju o letnjem jelovniku prvo pomisle na grčku salatu. Ova salata nije popularna samo u Grčkoj već i u čitavom svetu i to ne bez razloga. Ova živopisna salata prepuna je boja i ukusa, lako se uklapa u bilo koji obrok prava je hrana za bolji vid.
Paradajz je ukusan i sočan dodatak svakoj salati. Pored toga što je dobrog ukusa, sadrži i likopen koji paradajzu daje crvenu boju i štiti vaše oči od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka. Ovaj antioksidant sprečava delovanje slobodnih radikala i time vas štiti od raznih bolesti oka. Paradajz je bogat i vitaminom C i bakrom koji takođe povoljno deluju na vaše oči. Bakar pomaže u proizvodnji melanina koji pored zaštite očiju određuje i njihovu boju, dok vitamin C smanjuje rizik od degenerativnih bolesti oka.
Feta je mekan, beli sir koji se pravi od ovčijeg ili kozijeg mleka. To je jedan od najstarijih vrsta sireva na svetu i poznat je po bogatoj aromi i pomalo kiselkastom ukusu. Ova namirnica je odličan izvor vitamina B2 (riboflavin) koji štiti očno sočivo od oštećenja i smanjuje rizik od katarakte. Feta sir pored vitamina B2 sadrži i druge hranljive materije važne za vaše zdravlje: kalcijum, cink, selen i fosfor.
Masline sadrže antioksidante lutein i zeaksantin koji štite vaše oči od raznih bolesti oka. Pored toga, jedna šoljica maslina sadrži 10% preporučene dnevne doze vitamina A koji je od ključnog značaja za zdravlje vaših očiju. Vitamin A poboljšava noćni vid i štiti vaše oči od katarakte, glaukoma i degeneracije makule.
Sastojci za 2 osobe
Šaka isečene zelene salate
10 čeri paradajza isečenih na pola
100 g feta sira
Šaka crnih maslina
1 krastavac
1 mladi crni luk
Origano, mirođija, vlašac
Maslinovo ulje i sirće po ukusu
Isecite zelenu salatu, paradajz, krastavac, mladi luk i fetu, i zatim sve ove sastojke protresite u činiji. Dodajte masline i i začine, i zatim prelijte salatu sirćetom i maslinovim uljem po ukusu.
Grčka salata za bolji vid.
Salata od pomorandže sa lososom
Kombinacija lososa i narandže na prvi pogled može da vam izgleda neobično, ali ukus ove letnje salate je fenomenalan, pogotovu sa dodatkom avokada i maslinovog ulja. Ukus, boja i tekstura salate od pomorandže sa lososom su takvi da ova salata za letnje dane lako može da postane vaše omiljeno jelo.
Pomorandže nisu samo ukusne, već su i pune hranljivih materija koje blagotvorno deluju na vaše zdravlje. One sadrže malo kalorija i puno antioksidanata koji vam pomažu u regulisanju telesne težine, održavaju vašu kožu mladom i sprečavaju razvoj raznih bolesti oka. Pomorandže su bogat izvor karetinoida, a vitamin A koji je prisutan u ovom voću igra važnu ulogu u održavanju zdravlja sluzokože vaših očiju. Vitamin A takođe sprečava nastanak degeneracije žute mrlje koja je vodeći uzrok slepila kod starije populacije.
Losos je riba koja je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B12 i esencijalnim hranljivim materijama. Odličan ukus i pozitivan uticaj na vaše zdravlje i zdravlje vaših očiju učinili su ovu ribu vrlo traženom u čitavom svetu. Losos takođe sadrži selen i druge minerale kao što su fosfor, cink, kalijum kao i vitamine B grupe – riboflavin, niacin, tiamin, vitaimin B6, folnu kiselinu i vitaimin B12. Zbog svega ovoga losos nadoknađuje nedostatak minerala i vitamina u vašem telu i zato je odličan dodatak svakom obroku.
Sastojci za 2 osobe
2 fileta lososa
1 glavica salate
1 crvena narandža
1 avokado
Šaka pinjola
So, biber, aslinovo ulje i sirće po ukusu
Prvo operite salatu i narendajte je. Pomorandžu i avokado isecite na kriške i stavite na salatu i zatim je prelijte sirćetom i uljem. U međuvremenu file lososa posolite i pobiberite i propržite na zagrejanom ulju. Pečene filete lososa stavite na ostale sastojke i pospite pinjolima.
Salata od pomorandže sa lososom.
Letnja salata od avokada
Kada stignu vreli letnji dani, salata od avokada vam donosi pravo osveženje. Ova jednostavna i ukusna letnja salata se jednostavno i brzo sprema i odlično je posluženje na letnjim zabavama. Ovo je jedna od onih salata koje će u vašim gostima probuditi želju za još jednim zalogajem.
Ko ne voli da jede avokado? Ovo voće je popularno zahvaljujući svom sjajnom ukusu i pozitivnom uticaju na zdravlje. Avokado se koristi u mnogim jelima i salatama jer može da se kombinuje sa raznim voćem i povrćem. Bogat je izvor vitamina A, vitamina E, kao i luteinom i zeaksantinom. U stvari, jedan običan avokado koga možete da kupite na pijaci ili u radnji sadrži 18 esencijalnih vitamina i minerala.
Lutein i zeaksantin u avokadu smanjuju rizik od razvoja katarakte i degeneracije žute mrlje, dok vitamini A, C i E štite vaše oči od dejstva slobodnih radikala. Cink u avokadu pomaže vašem telu da absorbuje vitamin A koji vas štiti od noćnog slepila i sindroma suvog oka. Avokado takođe sadrži nezasićene masne kiseline i bogat je izvor biljnih vlakana, tako da njegova konzumacija pomaže u prevenciji glaukoma.
Sastojci za 2 osobe
100g rukole
1 avokado
5 prepolovljenih čeri paradajza
Pola crvenog luka
Nekoliko rotkvica
Razno seme
Maslinovo ulje i sirće po ukusu
Operite rukolu i stavite u činiju. Umešajte prepolovljeni paradajz, narezani luk, rotkvu i avokado. Prelijte sirćetom i uljem i pospite semenkama.
Izvor:Moje oko