Utorak, 23. jul 2024.
Simptom... jer to tražite!

Dragana Mitrović: Srbija sa Kinom na putu izgradnje pravednijeg, multipolarnog sveta

Foto: printscreen
Ekonomija Srbija 4. jul 2024. 14:04
Podeli:

BEOGRAD, 4. jula – Povodom nedavnog sporazuma dvaju predsednika, kineskog, Ši Đinpinga, i srpskog, Aleksandra Vučića, o slobodnoj trgovini sa Kinom, i uopšte namere dvaju rukovodstava za najboljim mogućim odnosima, i s tim u vezi, “saveza o zajedničkoj budućnosti”, portal “Simptom” kontaktirao je sa jednim od vodećih stručnjaka u toj oblasti, Draganom Mitrović, profesorkom na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Upitana koliko je taj sporazum značajan za srpsku privredu, ona kaže:

“Sporazum o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom bi trebalo, a po zamisli naše vlade i predsednika, da pomogne da se smanji naš ogroman trgovinski deficit sa ovom državom. Ovih 1.100.000.000 dolara koje izvezemo, a uvezemo robe od gotovo 5.000.000.000 dolara, jesu rude i izvoz nekih vrsta gvožda od kineskih kompanija koje posluju u Srbiji. Malo tu ima naših proizvoda, još manje naše tehnologije”, ocenjuje Mitrovićeva.

Kako kaže, predviđa se da taj prvi nesmetani pristup na kinesko tržište imaju srpski poljoprivredni proizvodi, sveži i prerađeni, bilo da je reč o voćarstvu, svinjogojstvu itd., a kasnije, nakon pet ili deset godina, biće uvedeni još neki.

“Po mom mišljenju, sam pristup kineskom tržištu, kao i način, posvećenost da se odgovori zahtevima tržišta na kome bi mi trebalo da budemo konkurentni, do nas je, naše organizovanosti, do finansiranja proizvodnje za izvoz, jer problem kapaciteta i smanjenja upravo ovih vrsta proizvodnje o kojima je reč jeste nešto što je problem za nas i što je u suprotnosti sa strateškim opredeljenjem da se poveća izvoz na kinesko tržište”, navodi Mitrovićeva.

“Savez o zajedničkoj budućnosti” za nju predstavlja obogaćivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji već postoji od 2016.

“Naše povezivanje sa Kinom kroz dodatnu platformu znači faktički da se mi pridružujemo Kini u izgradnji multipolarnog sveta, pre svega u izgradnji bilateralnih odnosa koji se dotiču svih oblika saradnje: od ekonomske, političke, kulturne, obrazovne, naučne itd. Cilj je da zajedno sa Kinom, ali i drugim zemljama, a to su rastuće ekonomije, učestvujemo u izgradnji multipolarnog sveta”, zaključuje Mitrovićeva uz napomenu da je reč o svetu ravnopravnih učesnika koji se suprotstavljaju globalnoj hegemoniji i, kako kaže, “bore za uspostavljanje takvog ekonomsko-političkog poretka koji će omogućiti svim državama da ostvare svoje interese”.

Sporazumi su potpisani u Beogradu u maju, a stupili na snagu 1. jula.

Simptom/M. M.

Autorski tekstovi Simptoma podležu pravilima o navođenju izvora; tekst se može uz gorepomenuto u celini ili delovima preuzimati.
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Copyright 2024